Sök
Stäng denna sökruta.
Foto: Sörmlands museum

Sörmlands museum är öppet, gratis och nära

Sörmlands museum är ett utflyktsmål som erbjuder gott om utrymme, både utomhus och inne i lokalerna i Nyköping.  

– Vissa tycker att vi har Nyköpings bästa restaurang, så planera gärna in fika eller lunch i samband med ditt besök. 

Sörmlands museum är mer än museibyggnaden i Nyköping. Det är ett länsmuseum med verksamhet i hela Sörmland. Genom att visa upp kulturhistoria, slöjd, hantverk och konst lyfter man fram intressanta, relevanta och aktuella frågor.  

Utnämnda till Årets museum 2020 

Under 2020 vann Sörmlands museum det mycket prestigefyllda priset Årets museum, som delas ut av organisationen Sveriges museer och svenska ICOM (International Council of Museums). En del av juryns motivering löd; ”Publiken kan bidra till samlingarna, utveckla eget skapande och möta andra människor på museet och i hela regionen. Resultatet är ett engagerande, självständigt och nytänkande museum som finns mitt bland medborgarna och som vidgar horisonten för en ny generation av kulturhistoriska museer”. Utmärkelsen Årets museum tilldelas ett museum i Sverige årligen (av landets ca 1700 museer). Priset är ett vandringspris som har delats ut sedan 2009. 

Foto: Sörmlands museum

Öppet, gratis och tillgängligt

På Sörmlands museum finns det gott om saker att upptäcka, både inne och ute. Passa på att njuta av sommaren i Sörmlands museums museipark. Här kan du slå dig ner på museets uteservering eller kanske smaka på något från odlingslådorna. För familjer och barn finns även leksaksbodar, där du hittar allt från rockringar, styltor, stora schackpjäser till boule och Fia med knuff. Det kommer även erbjudas olika temaaktiviteter med museets pedagoger under sommaren.  

– Historien i Sörmland är ett enkelt och roligt sätt att både röra sig utomhus i det vackra landskapet och få kulturhistoria på köpet, berättar Natalia Berggren. 

Foto: Sörmlands museum

Genom vandringsutställningen Älskade korg får man följa korgens historia, framtid och vårt förhållande till ett av våra mest älskade och använda hantverk. Under sommaren. Missa inte heller de många kurser i hantverk och traditionellt byggande, som museet erbjuder.

 

Till Sörmlands museum hör även Kungstornet i Nyköpings hus och Nynäs slott.  

I det gamla Oxstallet vid Nynäs slott inspirerar utställningen Hållbara hus till hållbart byggande, genom att lära av byggnadsvården och det traditionella bygghantverket. I anslutning till utställningen arrangeras även olika seminarier och kurser som man kan anmäla sig till.  

Varje dag under sommaren arrangeras historiska stadsvandringar i Nyköping, utifrån olika teman.  

Även på andra platser kan man, på egen hand, upptäcka historien i Sörmland. Följ de röda vimplarna märkta ”Historien i Sörmland”. Utställningen finns på 13 platser i Sörmland och varje plats har sitt tema, som sätter in den specifika platsen i ett större sammanhang. Till exempel visas i Stendörren historien om skärgården, människor och djur. I Katrineholm visas industristadens framväxt och i Oxelösund är det sjöfart och kustliv som visas. 

– Historien i Sörmland är ett enkelt och roligt sätt att både röra sig utomhus i det vackra landskapet och få kulturhistoria på köpet, berättar Natalia Berggren. 

 

– Om vädret blir dåligt eller man av andra orsaker behöver stanna hemma finns det mycket att utforska på museets hemsida. Här visas berättelser och bilder ur samlingarna. Det finns också videoklipp som man kan använda för att lära sig traditionella hantverk och själv börja skapa. Sörmlands museum är ett besöksmål som man kan återvända till om och om igen, man upptäcker alltid något nytt, säger Natalia Berggren. 

Text: Elin Stenman med uppdateringar av Sandra Wisén & Sara Lundgren

Dela detta: