Sök
Stäng denna sökruta.
FyrvaktarbostadenFoto-Femörefortet

Oxelösund – finare än sitt rykte

Femöre gästhamn i Oxelösund får du tillgång till vacker natur, utsikt över den spännande djuphamnen dit några av Östersjöns största båtar kommer och inte minst fräscha toaletter. 

Många som inte har varit i Oxelösund tror inte att det är så vackert här. Men vi är en riktig skärgårdsstad, säger Kjell Andersson som driver gästhamnen.  

Natur och spännande fartyg lockar 

De som hittat hit kommer gärna tillbaka. Framför allt för närheten till naturen. Efter endast två minuter med båt är du i skärgården och kan hitta en plats att sola och bada på med horisonten i blickfånget. Strax utanför gästhamnen ligger den lilla ön Beten med en fin liten badstrand. Här ser Kjell Andersson till att det är städat och snyggt för badgästerna.  

 

Har du inte egen båt kör Kjell Andersson turer varje dag med sin båt M/S Fiskeskär. Du kan välja att åka med på hela rundturen som tar en timme eller så hoppar du av på någon ö och väntar tills eftermiddagens rundtur kommer förbi och tar med dig tillbaka in igen. 

– Båten har plats för 12 personer och det går bra att sprida ut sig så att man inte behöver vara nära varandra med tanke på corona, säger Kjell.  

 

Från gästhamnen har du utsikt över den stora djuphamnen. En stor och viktig industri i Oxelösund som också lockar de återkommande turisterna.

– Folk tycker det är intressant att gå omkring i hamnen och titta på båtar och fartyg. Hit kommer några av Östersjöns största fartyg, berättar Kjell Andersson. 

Liten gästhamn med plats för husbilar 

Gästhamnen med plats för ett femtontal fritidsbåtar och cirka tjugo husbilar ligger på en ö – Femöre i Bråvikens mynning. En del av upplevelsen här är att gästhamnen är liten och unik. Här samsas till exempel yrkesbåtar och fritidsbåtar. Det finns ett rökeri och en restaurang.  

 

Tillgången till naturen och friska luften är något som Kjell Andersson tror kan locka besökare till gästhamnen i sommar. Halva ön består av ett naturreservat. Här finns fina vandringsstigar och Sörmlandsleden passerar här. Varje kväll under sommaren har Kjell en genomgång av vad som finns att uppleva i närheten. 

– Jag berättar vad vi har för områden här i Oxelösund, hur man kan gå och cykla för att ta sig till olika platser.  

Du tar du dig enkelt in till Oxelösund. Antingen går du två och en halv kilometer längs sjökanten, tar en turisttaxi för 30 kronor per person eller åker gratis så kallat Tuff tuff tåg. Om du behöver lite mer stad, shopping och restauranger än vad Oxelösund kan erbjuda är det inte mer än en dryg mil till Nyköping och det finns cykelväg hela vägen.  

 

På sina kvällsgenomgångar berättar Kjell också hur anläggningen fungerar. Här finns fyra toaletter och duschar som städas flera gånger om dagen. Det är något Kjell Andersson sätter en stor ära i. 

– Hur fräscha toaletterna är avgör vad gästerna tycker om hela anläggningen, säger han.

Dela detta: