« Tillbaka

Offentlig konst i Oxelösund

Oxelösunds turistinformation

Det är kanske inte så ofta man stannar upp och reflekterar över den där man susar fram genom tillvaron, den offentliga konsten, men den står där i ur och skur och pryder rondeller, fontäner, skolgårdar, fasader och parker. Den kan uppfattas som behagfull och rogivande eller iögonfallande och utmanande. Oavsett berättar den något om sin tid, om platsen och dess människor. 

Ta dig tid och upptäck konsten runt omkring dig! Här kommer några tips på platser i Oxelösund där du kan möta konst:

I Fiskehamnen på Femöre sträcker sig Jessica Fleetwoods jättelika stålskulptur Ståltheten mot himlen. Med sina 14 meter av glänsande stålplåt har skulpturen blivit ett landmärke som välkomnar sjöfarare in i stadens hamnar. 

På Järntorget har en annan glänsande stålskulptur fått sätta sin prägel på platsen, Leo Janis Brieditis fontän Vågen (1973). Strax intill inbjuder Axel Nordells färgstarka lekskulpturer förbipasserande barn till lek och klättring. 

Vid Järnvägsparken som gränsar till Järntorget ligger det gamla Folkets hus vars fasad pryds av en relief-fris i betong av Rolf Gabriel Kjellberg. Reliefen skildrar människor i arbete inom olika verksamheter, representativa för näringslivet i Oxelösund. Konstverket invigdes 1956, samtidigt med Folkets Hus.

I hörnet av Järnvägsparken, ut mot Torggatan tittar Muntergökarna upp ur grönskan, en bronsskulptur av David Wretling. Skulpturen som tillverkades redan i mitten av 40-talet, köptes in från Örebro och invigdes på sin nya plats 1958.

I Björntorpsrondellen där Björntorpsvägen möter Sundavägen reser sig Carl G Torstensons fem meter höga, djupblå skulptur Mot Havet från 2011 och påminner om forntidens jakt och fiske vid kusten.

Vid Jogersö havsbad, strax invid parkeringen står Lena Lerviks röda lekskulpturer Siffror från början av 70-talet och som bestigits av generationer med barn.

På Ramdalsskolans gård finner du Kebnekajse – Esjakenbek en lek- och sittskulptur av den japanska konstnären Shunyu Mitamura. Genom sin utformning erbjuder verket både gradänger och scen för barnen. Den “negativa” delen, dvs den nedsänkta Esjakenbek är för närvarande delvis övertäckt.

Kontaktinformation

Adress:
Oxelösunds turistinformation
Kultur- och fritid
61381

Telefonnummer:
0155-38350

Hemsida: www.visitoxelosund.se

E-post: turism@oxelosund.se

Öppettider

null

Dela detta:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-post

Hitta hit