« Tillbaka

Näckrosleden cykelled

Oxelösunds turistinformation

Många näckrosor kommer du också att se om du gör din tur genom Sörmland i juli, för då blommar de som bäst i alla de små och stora sjöar som finns här. Sörmlands natur är både rik och omväxlande.

I sin bok ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”, gav Selma Lagerlöf Sörmland benämningen ”den sköna lustgården” och detta är verkligen en välfunnen liknelse. Här finns mycket vatten i form av hundratalsinsjöar, och dessutom hela Sörmlandskusten med sina fjärdar och över 2000 öar och skär.

Kulturlandskapet präglas av hagmarker med inslag av lövträd, mest ek och björk. Rika blomsterängar möter man på många ställen. Sörmlands landskapsdjur är fiskgjusen, som häckar både i skärgården och kring sjön Båven.

Utefter vattendragen kan man träffa på utter och bävern blir allt vanligare. I skärgården har sälbeståndet åter börjat öka.

Sörmland är också herrgårdslandskapet framför andra. Överallt längs vägen möts man av slott och herremanshus som byggts av gångna tiders jordägande adelsfamiljer. Dessa hade ofta anknytning till hovet i Stockholm och därför valde de denna trakt på bekvämt avstånd från staden, då de uppförde sina lantställen. Många av herrgårdarna är idag öppna för besök.

Att cykla i Sörmland är mer nöje än ansträngning. I din egen takt trampar du fram ömsom på små grusvägar i omväxlande inlandsnatur, ömsom med vidare vyer utefter Östersjökusten. Sällan möter du branta stigningar eller större vägar med mycket trafik.

Att ta sig fram till Näckrosleden bör inte heller det orsaka några bekymmer. Till Gnesta, där den första etappen börjar, tar du dig med pendeltåg från Stockholm. Med tåg kan du komma till alla de större städerna och länstrafikens bussar tar med cyklar i mån av plats.

När du färdas på cykel har du god tid att uppleva kultur, natur, djurliv och mycket annat som du annars aldrig hinner se. Ge dig tid att ta paus i en vacker ekbacke, där du kan njuta ditt kaffe i lugn och ro. Stanna vid någon av alla våra vackra kyrkor, herrgårdar, bruk och hembygdsmuseer och känn historiens vingslag. Kort sagt, unna dig att verkligen lära känna det Sörmland som är så rikt på upplevelser för både stora och små.

Mycket nöje på dina sörmländska cykelfärder!

Praktisk information

Näckrosleden, som totalt är ca 700 km lång, är dragen i en stor cirkel runt Sörmland, genomskuren av två tvärgående etapper. Detta tillsammans med möjligheten att knyta samman etapperna 7 och 12 via den oskyltade sträckan mellan Svalboviken och Granhed, ger stora möjligheter att komponera passande cykelturer för alla behov.

Vägvalet har styrts av ambitionen att, via vackra vägar med lite trafik, nå så mycket som möjligt av vad Sörmland har att erbjuda när det gäller natur och kultur.

Etappindelningen är gjord med avsikten att med lagom långa dagsetapper, varje kväll nå fram till en plats med olika övernattningsmöjligheter. Efter varje etappbeskrivning finns information om cykelservice och boende.

Detta är endast ett urval. För fullständig information om varje ort, kontakta Oxeläsunds turistbyrå på 0155-38350.

 

Kontaktinformation

Adress:
Oxelösunds turistinformation
Kultur- och fritid
61381

Telefonnummer:
0155-38350

Hemsida: www.visitoxelosund.se

E-post: turism@oxelosund.se

Öppettider

null

Dela detta:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-post

Hitta hit