Foto: Gunta Podina

Hållbara Sörmland

Upplev Sörmlands hållbara besöksmål. Starta din resa med att besöka Eskilstuna, en stad nyligen utnämnd som ”återvinningens världshuvudstad” på grund av sina ansträngningar mot klimatutveckling och som skapade världens första återvinningscenter, ReTuna – den första riktiga hållbara shoppingupplevelsen.  

 

För att fortsätta uppleva Sörmland ur dess hållbara sida kan du även besöka:  

Retuna

Retuna är världens första Återbruksgalleria. Prisbelönade för sitt innovativa sätt att bedriva handel på för sitt engagemang inom hållbarhetsfrågor. 

 

På ReTuna hittar du framtidens shopping. Allt som säljs är återbrukat, återanvänt, ekologiskt eller hållbart producerat. Butikerna i gallerian förädlar, reparerar och omvandlar gamla saker till nya saker, som de sedan säljer vidareHär kan du handla med gott samvete!

Lida Gård

Lida Gård Kvalité Häst & Hund är ett familjeägt företag grundat 1997 och sedan 2015 huserar i den stora ladan på Lida Gård, som är en del av Stenhammars Godsförvaltning, ägd av H.M. Konung Carl XVI Gustaf. På Lida Gårds butik kan du shoppa häst och ryttarartiklar.  

 

Avnjut sedan en god fika efter shoppingturen eller en lokalt tillagad lunch på Lida gårds restaurang och njut av den intilliggande naturen som omger Lida Gård. Du kan välja att vandra en bit på Sörmlandsleden, på Lida gårds egen naturstig eller besöka Barnens Lida Gård om du har barn med dig. På Barnens Lida gård kan du besöka Naturparken där det går att spela badminton, fotboll, mjuktennis, gräva i sandlådan, rocka rockringar eller använda motorcyklar och andra roliga leksaker.

Julita Gård

Julita gård ligger i vackra Sörmland, 2.5 mil utanför Katrineholm och 4 mil från Eskilstuna. Gården visar hur ett storgods fungerade under början av 1900-talet och är sommartid ett populärt utflyktsmål. Den siste private ägaren Arthur Bäckström, som donerade godset till Nordiska museet 1941, bodde i Stora huset som idag är öppet för besök med guidad visning. 

 

Julita gård är nordens största utomhusmuseum, här finns förutom spännande utställningar, även trädgårdar och parker där olika äppelsorter finns att beskådaTa tillfället i akt och lär dig mer om svensk historia.  

Öster Malma

På Öster Malma Wildlife Park ges alla som kommer dit en möjlighet att se svenska vilda djur i sin naturliga miljö. På parken har man varit mån om att behålla känslan och respekten för att det är vilda djurarter, även om alla djur som hålls i parken är uppfödda i fångenskap. 

 

Förutom att besöka parken kan man bo på Öster Malma slott eller vandrarhem. På Öster Malma erbjuds en matupplevelse i viltets tecken, det går att äta både lunch och middag här. 

 

Öster Malma anordnar flera populära och välbesökta marknader under året – kolla in deras evenemangskalender.

Hornudden

På Hornuddens trädgård odlar man sina egna råvaror för att sedan servera enkla och hållbara måltider på restaurangen eller cafét. Råvarorna finns också att köpa på Hornuddens gårdsbutik.

Hellmanska Gården

Hellmanska gården har anor från 1719, butiken och caféet ligger mitt i Nyköpings centrum. Här finns en butik med artiklar från lokala hantverkare och en restaurang/café där menyn består av lokalt producerade råvaror och influenser. Varje torsdag anordnas Bondens nära här, ett säljevenemang där lokala matproducenter och bönder kommer och säljer sina allra färskaste råvaror.  

STF Lasätter gård

Lasätter gård erbjuder logi, lokaler och upplevelser i lantlig miljö som syftar till att skapa en trivsam atmosfär för socialt umgänge och kreativa möten. 

 

På gården erbjuds huvudsakligen boende, men för att göra din vistelse ännu mer spännande kan du boka ett upplevelsepaket inom mat & dryck, hälsa & välbefinnande, barn & familj samt hantverk & kultur. På Lasätter gård är man mån om att allt som görs på gården ska göras på ett hållbart sätt, Lasätter gård är kvalitetsmärkta av NaturensBästa.

Palstorps Äventyrsgård och skogsby

Om du besöker Sörmland med barn är Palstorps äventyrsgård– och skogsby ett måste! Palstorps äventyrsgård och skogsby är ett företag som har fokus på aktiviteter för barn och vuxna i skogsmiljö med fokus på äventyr, rörelse, kunskap, natur och hälsa. Här kan du ta dig fram genom skogen med hjälp av hängrep, svävande broar, klätternät, balansplankor och linbanor. 

Om du hellre vill ta det lugnt kan du och barnen titta på gårdens djur eller kasta skogsfrisbeegolf. På Palstorp sysselsätter sig familjen länge! Om du vill förlänga äventyret går det att boka stuga på Palstorp skogsby för övernattning.

Sailor Kickis

På Sailor Kickis som ligger i Oxelösunds hamn röker man fisk på gammalt vis i ugnar med alved. På restaurangen avnjuter man en måltid inspirerad av havet. Om du vill ha med dig något hem finns rökt fisk och andra delikatesser i butiken. 

Sund Nergården

Kallas även för ett ”Hideaway” för vuxna i den sörmländska idyllen. På Sund Nergården njuter du av den sörmländska stilla landsbygden i en trivsam och exklusiv miljö. 

Sund Nergårdens atmosfär präglas av medvetna val och hållbarhet med en exklusiv touch. Boendet har en restaurang där maten man serverar följer årstiderna och består av svenska råvaror.

Apelago

Apelgao erbjuder äventyr för familjer, kompisgäng eller arbetsgrupper ute i den sörmländska skärgården. 

Upplev den svenska skärgården från en båt, kanot eller helikopterAlla turer med Apelago utgår från Trosaman kan välja mellan en lugn förmiddag ute på en öde ö med matlagning av en privat kock på plats till att utmana kompisarna på flottrace.

Ruda Gård

På Ruda gård njuter du av den lantliga naturen, trevliga promenader med närhet till både bad och fiske. På Gården finns möjlighet att bo lantligt i någon av stugorna som hyrs ut, campingen eller varför inte bo mitt på en sjö på en flottstuga?  

Virå Bruk

Virå Bruk erbjuder spännande jaktupplevelser och smakfulla möten mitt ute i Kolmårdenskogarna. Virås genuina och naturskönt belägna boende ligger precis vid Virlångens sandstrand. 

 

De härliga omgivningarna på Virå ger mängder av utmärkt rekreation men också rikliga möjligheter till utmaningar såsom viltsafari, jaktskytte i simulator och matlagning i grupp med vilttema.

Dela detta: