När Sveriges försvar var som starkast fanns nästan hundra kustförsvarsanläggningar spridda över hela landet. En av dem var Femörefortet. Det byggdes på 1960-talet och var i militär drift fram till 1998. Idag drivs Femörefortet som ett museum som ger besökarna chansen att titta in i det som tidigare var en topphemlig värld.
Alldeles intill Östersjön, i utkanten av Oxelösund, ligger ett helt litet samhälle insprängt i berget.
– Många som inte varit här tidigare tänker sig att det ska vara som att gå ner i en gruva. De blir förvånade över vad de möts av. Här finns allt som behövs för att 70 personer ska klara sig i en månad, säger Per Rödseth, museichef.
Beslutet att bygga Kustartilleribatteri OD (för Oxelösund) togs efter andra världskrigets slut. Kalla kriget gjorde att läget i Europa var mycket instabilt. Oxelösund var sedan länge en strategiskt viktig hamn för Sverige men hade tidigare nästan helt saknat ett effektivt försvar. Tillsammans med flera mindre anläggningar försvarade det nya batteriet Oxelösundsområdet och hela Bråviken. Kustartilleribatteri OD byggdes i berget på Femöre-halvön och kom i folkmun att kallas för Femörefortet.
Guiden ger liv till fortets historia
– När man besöker Femörefortet går man alltid en guidad visning. Det blir en helt annan upplevelse än om man bara skulle gå runt själv och läsa fakta från skyltar. Guiden berättar och förklarar och finns hela tiden där för att svara på frågor. Och en guidning blir aldrig exakt likadan som en annan, eftersom vi alltid anpassar oss efter gruppen, berättar Per.
– Den militärintresserade mannen, som vill se kanonerna, kan ha släpat med sin fru. Hon bryr sig kanske mindre om vapnen men ställer istället frågor kring hur man levde under marken. Och, hur man förvarade mat som skulle räcka till 70 personer i en månad. Har vi många barn i gruppen dyker det upp andra frågor. Barnen brukar tycka att det mest spännande är att få gå in i stridsledningscentralen och se ut över havet genom periskopet.
Det är svårt för besökarna att veta vad de ska förvänta sig. De kommer till en plats som under flera decennier varit helt stängd för gemene man. Men man blir oftast mycket nöjd med sitt besök.
– Vi slår lite från underläge, säger Per Rödseth. Många möter en helt annan upplevelse än vad de hade tänkt sig när de kommer hit.
Den gamla försvarsanläggningen i Oxelösund tar emot besökare från hela Sverige och även från andra länder.
– Det fanns nästan hundra större och mindre försvarsanläggningar runt Sveriges kuster under andra halvan av 1900-talet. Men de flesta låg otillgängligt till, kanske på öar ute i kustbandet. Hit till Femöre i Oxelösund är det lätt att ta sig med bil.
Femörefortet erbjuder både bokade visningar för grupper och allmänna visningar. Under sommaren har man öppet varje dag för allmänheten, under höst och vår endast på helger.
– När Corona slog till i våras så tappade vi nästan alla bokningar. Men, när svenskarna hade ställt om till att semestra hemma fick vi istället fullt på nästan alla våra visningar. I vanliga fall har vi max 20 personer på varje visning, men i år har vi begränsat till 10 personer för att kunna hålla avståndet. Hade det inte varit för den begränsningen så hade vi satt besökarrekord i år.
– När man besöker Femörefortet går man alltid en guidad visning. Det blir en helt annan upplevelse än om man bara skulle gå runt själv och läsa fakta från skyltar.
![](https://visitsormland.se/wp-content/uploads/2020/10/201017-pj1-foto-femore.jpg)
![](https://visitsormland.se/wp-content/uploads/2020/10/200919-berggang-foto-femore.jpg)
![](https://visitsormland.se/wp-content/uploads/2020/10/200830-Bruna_stugan-foto-femore.jpg)
Nu finns det möjlighet att förboka plats även på de allmänna visningarna, men man håller också platser öppna för drop in. För grupper tipsar Per Rödseth om möjligheten att även äta en militär måltid, med ärtsoppa och pannkaka, i matsalen i berget. Det går också att boka in konferenser för upp till 20 personer.
Extra spänning på sportlovet
På sportlovet öppnas fortet med flera visningar per dag.
– Lite extra speciellt är det när vi erbjuder mörkervisningar. Då får besökarna komma med ficklampor och det blir ännu mer spännande att leta sig fram i de underjordiska gångarna.
Är man frusen av sig kan det vara bra att ta med en extra tröja. Temperaturen nere i berget är ungefär 16 grader året runt. För den som vill stanna kvar och uppleva den vackra miljön finns också möjlighet att hyra in sig i den gamla fyrvaktarbostaden. Här övernattar man längst ut på Femörehuvud, med det öppna havet som närmaste granne.
Text: Elin Stenman