Sök
Stäng denna sökruta.
Rocklösa Sjöhösten

Drömmen om landet blev verklighet på Rocklösa gård

En liten träbro leder in till familjen Gawells ägor på Rocklösa gård. Lugnet och tystnaden blir påtaglig direkt när man kliver ur bilen på gårdsplanen. En vanlig reaktion från de som besöker gården för första gången är:

– Oj, det här är verkligen landet!

 

Lena Gawell och hennes man driver ett litet lantbruk på gården och erbjuder också boende och upplevelsepaket för besökare. I gårdsbutiken säljer man det egna köttet och ägg från både höns och ankor. Här finns och mathantverk från andra småskaliga producenter i närområdet.

För Lena var det en barndomsdröm som gick i upplevelse när hon flyttade till Rocklösa gård.

– Vi skulle byta boende. När vi började leta efter något nytt så insåg vi att för samma pengar som vi fick en enkel villa i staden, så kunde vi få en hel gård ute på landet.

 

Genom åren har Lena samlat på sig mycket kunskap som hon nu har nytta av. Hon har tidigare arbetat på en stor gård och har även flera utbildningar i bland annat ekoturism och kostrådgivning.

– Jag vill verkligen dela med mig av min kunskap och ge våra gäster en större förståelse för naturen, maten och djuren som de möter här.

 

På Rocklösa gård finns höns, ankor, hästar och fjällkor. För Lena och Anders Gawell är det viktigt att djuren får leva så naturligt som möjligt.

En vanlig reaktion från de som besöker gården för första gången är:

– Oj, det här är verkligen landet!

Foto: Rocklösa Gård

– Våra höns är av gamla lantraser, inga värphybrider. Hönsen får leva i grupper på upp till 30 individer, det är så de skulle ha levt i naturen. Betesdjuren får gå ute och beta i hagarna så länge det är möjligt. Till vintern får de gräs och örter som vi har torkat och anpassat efter deras behov, vi ger aldrig spannmål eller soja, berättar Lena.

Foto: Rocklösa Gård
Foto: Rocklösa Gård

Köttet från fjällkorna beskrivs som extra smakrikt, troligtvis för att de växer långsamt och inte blir så stora. Det är en gammal svensk ras som idag bara finns i liten skara. På Rocklösa gård betar korna bland ekarna i de vackra naturbeteshagarna och hjälper till att öka den biologiska mångfalden. Det goda köttet går att köpa i butiken på Rocklösa gård.

Upplevelsepaket med lyxig inramning

På gården finns både mindre stugor och ett stort hus att hyra. Det finns en mängd olika upplevelsepaket att boka. Ett de mest populära är vandringspaketet med  extra lyx.

– Sörmlandsleden går i närheten av gården. Vi hjälper till med transfer så att man kan vandra på ställen som annars kan vara svåra att ta sig till. Nyligen hade vi gäster som var ute hela dagen utan att möta en enda människa. Det är en speciell upplevelse.

Matsäck får man med sig ut i skogen. När man kommer tillbaka till gården efter vandringen så kan man njuta och koppla av i bastun. Till kvällen serveras en vällagad 3-rättersmiddag, som utgår från gårdens råvaror.

Ett annat populärt paket är turridning på islandshästar. Det sker i samarbete med en närliggande gård. Både erfarna ryttare och nybörjare uppskattar turerna.

– Oavsett om man bokar ett av paketen eller bara boendet, så är det en upplevelse i sig att få komma ut så här på landet och dela livet på gården med oss. Hälsa på djuren, promenera runt hagarna, kanske ro ut och fiska eller sommartid ta ett dopp i någon av alla sjöar häromkring, säger Lena Gawell.

Text: Elin Stenman

Dela detta: